Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

"Γλυκοχαράζει Παρνασσέ, λάμπουνε τα βουνά σου..."

Ο Παρνασσός έχει υψόμετρο 2.457 μέτρα, με υψηλότερη κορυφή την Λιάκουρα, και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιόνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Δίρφη.

Τέσσερις από τις πίστες, οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

Για τους φίλους του ποδηλάτου υπάρχουν και οι ποδηλατικές διαδρομές προς Δελφούς, Πολύδροσο, Επτάλοφο!

Σε υψόμετρο 1.600 - 2.250 μέτρα στον Παρνασσό, στις τοποθεσίες "Κελάρια" και "Φτερόλακκα", από Δεκέμβριο έως αρχές Μαΐου λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο, το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της "Φτερόλακκας". Το 1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων και στα "Κελάρια", ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο "Ερμής", ο συνδετικός αναβατήρας μεταξύ της "Φτερόλακκας" και των "Κελαριών". Το 1993 προστέθηκε ο πρώτος εναέριος τετραθέσιος αναβατήρας αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο σύγχρονος "Ηρακλής", στη θέση "Κελάρια 1950".

Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και ...αδρεναλίνη! Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.

Για να προσεγγίσουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο από την Μαριολάτα, ακολουθούμε την επαρχιακή οδό Γραβιάς - Φθιώτιδας με κατεύθυνση προς Λειβαδιά. Σε απόσταση περίπου 3,5 χλμ. από το χωριό μας και στην έξοδο του χωριού Λιλαία, στρίβουμε δεξιά στην πινακίδα "Αράχωβα - Χιονοδρομικό Κέντρο". Η συνολική απόσταση αγγίζει τα 30 χιλιόμετρα.

Γενικά, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις, του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Στο Κέντρο λειτουργούν δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Πλέον λειτουργεί στην θέση "Κελάρια 1750" κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard, με εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού εξασφαλίζει σε όλους τους χιονοδρόμους και επισκέπτες ιατρική κάλυψη. Μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του: www.parnassos-ski.gr